Viete čo robia vaši zamestnanci?

Home / Online reputačný manažment / Viete čo robia vaši zamestnanci?

Položili ste si už niekedy túto otázku? Viete aké sú ich aktivity na internete? Viete čo robia a píšu v mene vašej firmy? Nie? Mali by ste, lebo dopadnete ako denník Metro v Čechách.

Informácie o podivných praktikách jednej zo zamestnankýň denníka Metro na Facebooku priniesol portál pooh.cz.  Slečna Lucia si založila pracovný profil (určený pre súkromné osoby) pod názvom Lucie AnketyMetro za účelom pridávať si kamarátov a pýtať sa ich anketové otázky, ktoré potom uverejňovali v novinách.

Problém by ani nebol tak fakt, že Lucia využívala súkromný profil pre komerčné účely, čím porušila hneď niekoľko pravidiel používania Facebooku, lebo chyby robí každý a nebolo to nič veľkého, čo by mohlo Metro poškodiť.

Z hľadiska reputačného manažmentu ale nastal problém vtedy, keď začala Lucia slovne napádať svojich “priateľov”, bola nepríjemná a arogantná a to len preto, že ju upozornili na jej konanie, prípadne ju obvinili zo SPAMu. Lucia si totiž neuvedomila, že na Facebooku nie je ako súkromná ale reprezentuje tam firmu, pre ktorú pracuje a všetky svoje činy a vyjadrenia teda pripadajú denníku Metro.

Jej profil už dnes neexistuje, po medializácii kauzy sa pravdepodobne v Metre spamätali, otázka ale ostáva, či jej nadriadení vôbec vedeli, že niečo také robí? Všetko nasvädčuje tomu, že to bola osobná aktivita a iniciatíva Lucie, ktorá sa len snažila každý deň priniesť odpovede na anketové otázky a Facebook jej pripadal ako najjednoduchšia cesta získať ich.

Ponaučenie z celého prípadu je jasné. Monitorujte aktivity svojich zamestnancov na internete, hlavne ak sa jedná o veci, ktoré sa týkajú priamo vašej spoločnosti alebo značky. Koordinujte si aktivity tak, aby sa nestal prípad podobný denníku Metro, prípadne niečo oveľa horšie.

Juraj Sasko
Juraj Sasko
Juraj riadi agentúru VISIBILITY a jej projekty. Je podpredseda Asociácie digitálnych marketingových agentúr ADMA, večný optimista, pedant a peace maker.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment